Scurt Istoric


Data infiintarii: 13 ianuarie 1979.
Activitatea clubului este orientata in trei directii principale:
_ practicarea drumetiei;
_ actiuni culturale;
_ actiuni ecologice.

Montan Grup este in relatie de parteneriat cu Naturfreunde International cu sediul la Viena, care cuprinde organizatii de profil atit din Europa, cat si din America de Nord si Asia.
Clubul nostru colaboreaza cu Die Naturfreunde Karlsruhe-Durlach impreuna cu care s-au realizat o serie de proiecte.
Recent s-a stabilit contactul cu "Gruppo italiano Amici della Natura" sectiunea Lozio - Valle Camonica - Brescia, urmand a se realiza vizite reciproce ale membrilor clubului si stabilirea unor activitati comune.

Actiunile clubului sunt initial pregatite in cadrul sedintelor saptamanale care au loc la Casa de Cultura a Studentilor din Timisoara.
Trimestrial se redacteaza un buletin informativ care se distribuie gratuit membrilor si colaboratorilor clubului.
Clubul dispune de o baza materiala proprie, constand din echipament montan, dia-video etc.
Pe plan intern clubul are relatii de colaborare cu peste 50 de cluburi de profilDin activitatile clubului:


Montan grup a organizat intalniri cu personalitati ale vietii turistice ca de exemplu: dr. Ovidiu Bojor conducatorul expeditiei himalayene din 1985, prof dr. Mircea Stanescu conducatorul expeditiei la Polul Nord din 1990, prof A. Udrea geograf, dr. ing. Zeno Oarcea, Constantin Gruescu colectionar de exemplare rare in domeniul mineralogiei, dr Arcadie Percek autor a mai multor carti cu informatii utile n drumetiile montane.
Clubul a editat revisa trimestriala "Montana" si culegerea de povestiri inspirate din drumetiile efectuate in cadrul clubului sub titlul "Montan Grup povesteste"
Ca organizator Montan Grup Timisoara a dat posibilitatea turistilor din cluburile si cercurile de turism din intreaga tara sa se reuneasca cu ocazia a celor sapte editii ale "LIREI" . In aceste editii ( in august 1989 ) s-a ridicat impreuna cu celelalte cluburi participante, Monumentul Turistilor ( Valea Cetatii din Muntii Bihor ).
Montan Grup a participat la randul sau la concursurile organizate de alte cluburi din tara unde a obtinut peste 40 de premii .
Traseie turistice marcate de Montan Grup:
Poiana Marului-Suscu-susculetul-vf. Jneapanul-vf. Caleanu- Saua Plaiului;
Statia telescaun Valea Craiului-Cracul Pip-Statia meteorologica Cuntu;
Statia meteorologica Cuntu-Biserica Dracilor;
Sadovanu-Caldarile Tarcului- Saua Plaiului;
Muntele Mic-statia meteorologoca Cuntu;
Au fost plantati stalpi cu placi toponimice pe varvul Caleanu(2190 m), pe vf. Tarcu (2186 m), stalpi si placi cu sageti indicatoare pe Cracul Pip, saua Jigorei, vf. Seroni


Organizare si Functionare:


Montan Grup are personalitate juridica fiind inscris ca Organizatie non-profit din anul 1998.
Clubul este condus de catre un "Consiliu de Conducere" format din presedinte, vicepresedinte, secretar si consilieri pentru diferitele sectiuni specifice (Speologie, Alpinism, Orientare, Foto, Ski, etc).
Hotararile in cadrul clubului se iau conform Statutului si Regulamentului de Functionare prin vot deschis in cadrul sedintelor ordinare.
O data pe an, sau ori de cate ori este cerut in mod expres de catre membrii prin vot) are loc Adunarea Generala in care se alege Consiliul si se fac noi inscrieri in club.
De asemenea in Adunarea Generala se iau decizii cu caracter vital pentru functionarea si activitatile clubului.
Admiterea in randul membrilor clubului se face dupa o perioada de "proba" in care "membrul simpatizant" isi va aduce contributia la activitatile clubului (minim 3 excursii) si va fi apreciat de toti ceilalti membrii.
Admiterea se face prin vot deschis si aprecierea activitatilor.
Membrii activi vor primi legitimatii personale si care au atasata viza (tip timbru) a oragnizatiei "Nature Freunde International", beneficiind de toate drepturile si indatoririle care decurg din aceasta (cazare cu taxa redusa in toate cabanele NFI din lume si acces la taberele si activitatile organizatiei).